5 najčastejších chýb pri realizácii drevenej terasy

montáž drevenej terasy

drevená a kompozitná terasa

5 najčastejších chýb pri realizácii drevenej terasy

Pri stavbe drevených terás je dôležité mať na pamäti, že každý krok v procese realizácie môže ovplyvniť celkovú kvalitu a trvanlivosť terasy. Niektoré chyby sú častejšie než iné, a preto je dôležité byť oboznámený s možnými rizikami a zamedziť ich vzniku. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko najčastejších chýb pri realizácii drevených terás a ich potenciálne dôsledky.

1. Nekvalifikovaní realizátori terasy

Jednou z najčastejších chýb pri realizácii drevených terás je zverenie projektu stavby terasy do nekvalifikovaných osôb. Bez dostatočnej odbornosti a skúseností môže realizátor spôsobiť viac škody než úžitku. Nekvalitná práca môže viesť k problémom s odvodnením terasy, nesprávnej montáži materiálov, a v extrémnych prípadoch, aj k nestabilite celej konštrukcie. Preto je nevyhnutné dôkladne zvážiť výber profesionála so skúsenosťami v oblasti terasovej konštrukcie, aby sa minimalizovali možné riziká a zabezpečila sa dlhodobá trvanlivosť a estetická hodnota vašej drevenej terasy. Profesionálny prístup a odborné vedenie môžu zabezpečiť, že vaša terasa bude nielen krásna, ale aj funkčná a bezpečná prostredina pre relaxáciu a pohodu.

montáž drevenej terasy

2. Neodborná montáž podkladovej konštrukcie

Montáž podkladových hranolov predstavuje jednu z kľúčových fáz pri výstavbe drevenej terasy. Tento proces nie je len o jednoduchom pokládaní podkladových prvkov, ale vyžaduje si precíznu prácu a použitie správnych materiálov. Nekvalitná práca v tejto fáze alebo použitie materiálov nižšej kvality môže mať značný vplyv na celkovú trvanlivosť a funkčnosť terasy.

Dôkladná montáž podkladových hranolov zabezpečuje nielen stabilitu a rovinnosť terasy, ale aj jej schopnosť správneho odvodnenia. Nesprávne umiestnené hranoly môžu viesť k hromadeniu vody pod terasou, čo má za následok zadržiavanie vlhkosti. Takéto prostredie je priamym lákadlom pre hnilobné procesy, ktoré môžu postupne poškodiť drevo terasy.

Ďalším dôležitým aspektom je použitie kvalitných materiálov. Podkladové hranoly by mali byť odolné voči vlhkosti a poveternostným podmienkam, aby dokázali odvádzať vodu bez toho, aby sa sami poškodili. Ideálne je zvoliť hranoly, ktoré majú správnu triedu ochrany a sú určené pre exteriérové použitie a korelujú s danou drevinou.

Pri stavbe terasy z exotických drevín používame výhradne exotické hranoly, zväčša IROKO. Pri stavbe terasy z európskych impregnovaných drevín alebo WPC a kompozitných dosiek používame konštrukčné hranoly z impregnovanej borovice. Ak však máme malú výšku medzi oknami a betónovou platňou alebo máme iné dôvody vyplývajúce zo situácie na stavbe, zvykneme konštrukciu vytvárať aj z hliníku, tzn. hliníkové podkladové rošty.

Ak sa v tomto kroku urobí chyba, môže to mať viacero nežiaducich následkov. Okrem možného poškodenia dreva terasy hrozí aj vznik hlbších problémov, ako sú nestabilná konštrukcia, nerovnosti a dokonca aj riziko nehôd. Navyše, oprava takýchto chýb je často náročná a finančne nákladná.

Preto je kľúčové mať odborníka so skúsenosťami v oblasti konštrukcie terás pri montáži podkladových hranolov, čím sa vraciame k bodu č.1. Skúsený profesionál nie len dôkladne zvolí vhodné materiály, ale aj presne vykoná každý krok montáže s dôrazom na kvalitu a bezpečnosť. Tým sa zabezpečí, že vaša drevená terasa bude nielen krásna na pohľad, ale aj trvácna a odolná voči vonkajším vplyvom po mnoho rokov.

podkladový rošt

3. Nevhodné, príliš dlhé vzdialenosti medzi hranolmi

Pri montáži terasy je dôležité dodržiavať optimálne vzdialenosti medzi kotviacimi prvkami. Tieto vzdialenosti zohrávajú kľúčovú úlohu v stabilitne a bezpečnosti celej konštrukcie. Extrémne dlhé vzdialenosti medzi kotviacimi miestami môžu viesť k nevyváženosti a nedostatočnej stability terasy, čo môže mať za následok výrazné deformácie a dokonca aj riziko nebezpečných situácií.

V štandardnom prípade je optimálna vzdialenosť medzi konštrukčnými hranolmi približne 40 cm. Táto vzdialenosť je navrhnutá tak, aby poskytovala dostatočnú podporu a stabilitu pre drevené dosky terasy. Avšak, v prípade, že terasa má väčšiu výšku alebo je potrebné zabezpečiť spevnenie celej konštrukcie, používame tzv. dvojrošt.

Dvojrošt je konštrukcia, ktorá sa skladá z dvoch vrstiev hranolov, umiestnených v rôznych výškach. Táto technika umožňuje lepšiu distribúciu váhy a záťaže po celej ploche terasy, čím sa minimalizuje riziko deformácií a nerovností. Použitie dvojroštu je špeciálne dôležité pri terasách s väčšou výškou alebo pri vysoko zaťažovaných miestach (napr. podklad pre bazén, vírivku)

Pri montáži klipových dosiek, ktoré sú často používané pre svoju jednoduchú inštaláciu a estetický vzhľad, je dvojrošt nevyhnutným prvkom. Klipové dosky sú bežne menších rozmerov a ich montáž na jednotlivé hranoly vyžaduje dôkladné spevnenie celej konštrukcie. Prítomnosť dvojroštu zabezpečuje, že klipové dosky sú rovnomerne a bezpečne upevnené, čím sa zaručuje nielen ich estetický vzhľad, ale aj trvanlivosť a bezpečnosť celej terasy.

V každom prípade je dôležité dodržiavať správne špecifikácie a pokyny pri montáži terasy. Neodborná montáž, alebo ignorovanie optimálnych vzdialeností a štruktúr, môže viesť k vážnym problémom a dokonca aj ohroziť bezpečnosť používateľov. 

4. Použitie nekvalitných materiálov

nekvalitná terasa

Pri realizácii drevených terás je jedným z najdôležitejších faktorov kvalita použitých materiálov. Správny výber dreva je rozhodujúci pre trvanlivosť, estetický vzhľad a celkovú funkčnosť terasy. Pri výbere dreva pre terasu sa často rozlišuje medzi exotickými a európskymi drevinami, pričom každý typ má svoje vlastné kvalitatívne výhody a nevýhody.

     Exotické dreviny:

Exotické dreviny sú často preferovanou voľbou pre terasy kvôli ich výnimočným vlastnostiam a exotickému vzhľadu. Medzi najpopulárnejšie exotické dreviny patria napríklad Cumaru, Ipe, Garapa, Bangkirai, Teak a Massaranduba.

Kvalitatívne plusy exotických drevín:
  • Vysoká hustota a trvácnosť: Exotické dreviny majú často veľmi vysokú hustotu, čo znamená, že sú odolné voči opotrebeniu, vlhkosti a hnilobe.
  • Nízka náchylnosť k deformáciám: Tieto dreviny majú tendenciu menej sa krčiť, rozširovať alebo ohýbať v porovnaní s niektorými európskymi drevinami.
  • Krásny exotický vzhľad: Exotické dreviny sú často známe svojimi exotickými farbami a vzormi, čo pridáva terase jedinečný a luxusný vzhľad.
Kvalitatívne mínusy exotických drevín:
  • Vyššia cena: Exotické dreviny sú často drahšie v porovnaní s európskymi drevinami, čo môže zvýšiť náklady na výstavbu terasy.
  • Potreba údržby: Aj keď sú odolné voči poveternostným podmienkam, exotické dreviny taktiež vyžadujú pravidelnú údržbu, ako je napríklad olejovanie, aby si zachovali svoj vzhľad a trvanlivosť.
      Európske Dreviny:

Európske dreviny, ako je smrekovec, jaseň a borovica, sú tiež často používané pri výstavbe drevených terás.

Kvalitatívne plusy európskych drevín:
  • Dostupnosť a nižšia cena: Európske dreviny sú často lacnejšie a ľahšie dostupné, čo môže znížiť celkové náklady na terasu.
  • Prirodzený vzhľad: Mnoho ľudí uprednostňuje prirodzený vzhľad európskych drevín, ktoré majú svoje špecifické farby a textúry.
Kvalitatívne mínusy európskych drevín:
  • Väčšia náchylnosť k deformáciám: Európske dreviny majú tendenciu viac reagovať na zmeny vlhkosti a teploty, čo môže viesť k deformáciám.
  • Vyššia náchylnosť k hnilobe: Niektoré európske dreviny môžu byť náchylné k hnilobe a rozkladu, ak nie sú riadne ošetrené a chránené. Nevyhnutná je termo úprava, vtedy hovoríme o tzv. termowood alebo úprava impregnáciou.

Pri realizácii drevenej terasy je teda kľúčové zvoliť vhodné drevo s ohľadom na konkrétne požiadavky a podmienky miesta. Použitie nekvalitných drevín môže viesť k rôznym problémom, vrátane deformácií, zosychania a strátou estetického vzhľadu. Preto je odporúčané poradiť sa s odborníkom alebo dodávateľom dreva, aby ste mali istotu, že vaša terasa bude nielen krásna, ale aj trvanlivá a bezpečná.

5. Nekvalitné WPC kompozitné dosky

Kompozitné terasy, známe tiež ako WPC (Wood-Plastic Composite), sú modernou voľbou pre terasové konštrukcie. Ich výhody vychádzajú z kombinácie drevených vlákien a plastov, ktoré prinášajú odolnosť voči poveternostným vplyvom a minimalizujú deformácie. Avšak, kľúčové je vybrať kvalitné materiály, pretože nekvalitné PVC kompozitné dosky môžu trpieť deformáciami a stratiť svoje vlastnosti, čo znižuje životnosť terasy.

Kvalitné kompozitné terasové dosky sú väčšinou ľahšie na inštaláciu a vyžadujú minimálnu údržbu. Niektoré modely majú skrytý upevňovací systém, tzv. klipová montáž, čo zvyšuje ich estetický vzhľad. Taktiež bývajú doplnené o ochrannú fóliu, ktorá zvyšuje odolnosť pred poškodením.

Naopak, lacné PVC dosky s dutou štruktúrou môžu byť náročnejšie na inštaláciu a súčasne majú výrazne nižšiu životnosť. Samozrejme ich cena je aj výrazne nižšia, no o to je ich výmena častejšia.

kompozitná wpc terasa

Veríme, že sme vám v článku poskytli užitočné rady ohľadom faktorov, na ktoré treba pri realizácii terasy dbať. Zvýraznili sme dôležitosť správneho výberu materiálov a odbornej montáže, čo má kľúčový vplyv na celkovú kvalitu terasy. Je dôležité mať na pamäti, že spolupráca s profesionálnymi majstrami pokladačmi terás, ako je tím Wood Garden, môže výrazne ovplyvniť výsledný vzhľad a trvácnosť terasy. Ich práca sa nezameriava len na estetiku, ale najmä na výber kvalitných materiálov a precíznu realizáciu, čo zabezpečuje dlhodobú spokojnosť majiteľov. Pre úspešnú realizáciu drevenej terasy je preto kľúčové dôverovať skúseným profesionálom, ktorí venujú pozornosť každému detailu a zabezpečia optimálny výsledok a dlhodobé potešenie z terasového priestoru.

NAČERPAJTE INŠPIRÁCIU

NAŠE REALIZÁCIE

Plánujete realizáciu terasy?

Radi poskytneme odborné služby a poradenstvo pri výbere materiálov pre váš projekt.
Naši obchodní zástupcovia sú tu pre vás, stačí ich kontaktovať.