Wellness v záhrade: Ako si vytvoriť oázu zdravia a relaxu?

Vírivka v záhrade

Rady a návody

Wellness v záhrade: Ako si vytvoriť oázu zdravia a relaxu?

Predstavte si miesto, kde môžete každý deň uniknúť od stresu, zrelaxovať sa a načerpať nové sily. Miesto, ktoré je len vaše, ukryté pred vonkajším svetom, kde si môžete užívať pokoj, pohodu a zároveň sa starať o svoje zdravie. Takýmto miestom môže byť vaša vlastná záhrada. Wellness zóna priamo u vás doma nie je len luxusným doplnkom, ale investíciou do kvality vášho života. Pozrime sa spoločne na to, ako si vytvoriť záhradnú oázu, ktorá bude slúžiť na oddych, šport aj posilnenie zdravia.

Vírivky a jacuzzi

Zdraviu prospešný relax, ktorý si zamilujete

Každý z nás túži po chvíľach pokoja a uvoľnenia. Vírivky a jacuzzi ponúkajú presne to – dokonalý relax, ktorý priamo pôsobí na vaše telo aj myseľ. Predstavte si, že po dlhom dni sa vrátite domov, stúpite do teplej vody, obklopenej jemnými masážnymi tryskami, ktoré postupne uvoľňujú každý napnutý sval vo vašom tele. Už po niekoľkých minútach cítite, ako sa napätie vytráca a vy sa ponárate do stavu úplného uvoľnenia.

Okrem toho, že vírivky majú pozitívny vplyv na vaše fyzické zdravie – zlepšujú krvný obeh, podporujú regeneráciu svalov a znižujú bolesť kĺbov, majú aj silný psychologický efekt. Ticho bublajúcej vody, príjemná teplota a pocit beztiaže vám pomôžu zbaviť sa stresu, zlepšiť kvalitu spánku a celkovo zvýšiť vašu psychickú pohodu. Predstavte si, že máte túto oázu pokoja priamo vo svojej záhrade, pripravenú vždy, keď ju potrebujete.

drevena-pergola-s-virivkou

 

Swim Spa

Zdravie a šport na jednom mieste

Ak hľadáte ideálnu kombináciu relaxu a aktívneho pohybu, swim spa je presne to, čo potrebujete. Swim spa je niečo viac než len klasická vírivka – je to priestor, kde môžete plávať, trénovať a zároveň si dopriať relaxačný kúpeľ. Predstavte si, že ráno začnete dynamickým plávaním proti prúdu, ktorý môžete regulovať podľa svojej úrovne. Voda vám poskytuje prirodzený odpor, čo je ideálne pre posilnenie svalov, zlepšenie kondície a spaľovanie kalórií.

A po tréningu? Jednoducho sa presuniete do časti, kde vás čaká relaxačný kúpeľ. To všetko v rámci jedného zariadenia, ktoré sa perfektne hodí do vašej záhrady. Swim spa je skvelou voľbou nielen pre športovcov, ale pre každého, kto chce skombinovať zdravý životný štýl s pohodlným relaxom. Navyše, vďaka možnosti regulácie teploty a intenzity prúdu si môžete swim spa užívať počas celého roka, nech už je vonku akékoľvek počasie.

 

Protiprúdové bazény

Výzva pre športovcov a milovníkov vody

Protiprúdové bazény sú snom každého, kto miluje plávanie a športové výzvy. Predstavte si, že máte nekonečný bazén priamo u vás doma. Voda tečúca proti vám vytvára odpor, ktorý simuluje plávanie na otvorenej vode. To znamená, že môžete trénovať plávanie aj na malom priestore a zlepšovať svoju techniku a výkonnosť. Protiprúdové bazény sú navrhnuté tak, aby umožňovali intenzívny tréning, ale zároveň poskytovali aj priestor na relaxáciu.

Pre športovcov, ktorí potrebujú pravidelný tréning, je protiprúdový bazén ideálnym riešením. Ale aj pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoju kondíciu, posilniť svaly alebo sa jednoducho zrelaxovať vo vode, je tento typ bazéna skvelou voľbou. Stačí pár minút denne a výsledky na seba nenechajú dlho čakať – zlepší sa vaša vytrvalosť, svalová sila a celková fyzická kondícia. A to všetko v pohodlí vašej vlastnej záhrady.

swim spa na terase

 

Sauny

Cesta k severskému zdraviu a pohode

Saunovanie je tradíciou, ktorá siaha hlboko do histórie severských národov. Prečo si však neosvojiť túto zdravú zvyklosť aj vo svojom živote? Sauny sú miestom, kde sa môžete zbaviť toxínov, zlepšiť krvný obeh a posilniť imunitný systém. Ale čo je najdôležitejšie, saunovanie vám prináša hlboký pocit uvoľnenia a obnovy.

Typy saun, ktoré si môžete vybrať:

  • Fínska sauna: Klasická sauna s vysokou teplotou, kde sa teplota pohybuje okolo 80-100°C a vlhkosť je nízka. Tento typ sauny je ideálny na dôkladné prehriatie tela a uvoľnenie svalov.

  • Parná sauna (hammam): Tento typ sauny kombinuje teplo s vysokou vlhkosťou, čo je skvelé pre dýchacie cesty a pokožku. Teplota je nižšia, okolo 40-50°C, ale vlhkosť je až 100%, čo vytvára príjemný a osviežujúci zážitok.

  • Infrasauna: Moderná forma sauny, kde sa teplo vytvára pomocou infračervených lúčov, ktoré prenikajú hlboko do tkanív. Teplota v infrasaune je nižšia, okolo 30-60°C, čo ju robí vhodnou pre ľudí, ktorí zle znášajú vysoké teploty.

  • Biosauna: Tento typ sauny je kompromisom medzi fínskou saunou a parnou saunou. Teplota je mierne nižšia ako v klasickej saune a vlhkosť vyššia, čo vytvára jemnejší a príjemnejší zážitok.

Nezáleží na tom, ktorú z týchto sáun si vyberiete – každá z nich prináša obrovské benefity pre vaše zdravie a psychickú pohodu. V severských krajinách je saunovanie bežnou súčasťou života a práve táto tradícia prispieva k ich dlhému životu a dobrej kondícii. Prečo si teda neosvojiť túto zdravú zvyklosť aj u nás?

sauna na terase

 

Otužovanie a ľadové kade 

Zima ako priateľ vášho zdravia

Predstava, že sa po horúcej saune ponoríte do ľadovej kade, môže byť pre niektorých desivá, no práve tento kontrast prináša množstvo výhod pre vaše zdravie. Otužovanie je technika, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou, a to nielen medzi športovcami. Jej zakladateľom je Holanďan Wim Hof, známy aj ako „Iceman“, ktorý svojou metódou preukázal, že pravidelné vystavovanie sa chladu môže posilniť imunitný systém, zvýšiť energiu a zlepšiť celkovú pohodu.

Ľadové kade sú skvelým doplnkom k saune alebo swim spa. Po pobyte v horúcej vode alebo saune ponorenie do studenej vody okamžite stiahne krvné cievy, čo zlepšuje krvný obeh, znižuje zápal a podporuje rýchlejšiu regeneráciu. Tento kontrast medzi horúcim a studeným má aj silný efekt na vašu psychiku – cítite sa svieži, nabudení a plní energie. Prečo teda nevyskúšať tento starobylý spôsob starostlivosti o zdravie priamo vo vašej záhrade?

otužovanie na terase

 

Bioklimatická pergola pre wellness zónu na terase

Ochrana a estetika v jednom

Vaša wellness zóna by nemala byť len funkčná, ale aj esteticky príjemná. Bioklimatická pergola je dokonalým riešením, ktoré kombinuje oboje. Táto moderná konštrukcia vám poskytne ochranu pred nepriaznivým počasím – či už je to silné slnko, dážď alebo vietor. S pergolou môžete svoju vírivku, swim spa alebo protiprúdový bazén využívať za akýchkoľvek podmienok.

Jednou z hlavných výhod bioklimatickej pergoly je jej schopnosť regulovať teplotu a odvádzať paru, čo zaručuje komfort počas celého roka, najmä pre vírivé vane a jacuzzi. Pergolu môžete doplniť o screenové rolety, ktoré chránia nielen pred znečistením z vonkajšieho prostredia, ale môžu slúžiť aj ako projekčné plátno pre filmové večery. V kombinácii s ambientným osvetlením vytvoríte priestor, ktorý bude nielen praktický, ale aj čarovný – miesto, ktoré vám budú vaši priatelia závidieť.

Šedá bioklimatická pergola so screenovými roletami

 

Wellness v zimnej záhrade

Luxusný relax pre tých najnáročnejších

Pre tých, ktorí hľadajú niečo extra, je zimná záhrada ideálnym riešením. Predstavte si presklený priestor plný svetla, kde môžete relaxovať vo vírivke, saune alebo jednoducho vychutnávať pohľad na zasneženú záhradu z pohodlia vašej pohovky. Zimná záhrada kombinuje výhody interiérového a exteriérového priestoru, takže si môžete užívať relaxáciu v akomkoľvek počasí.

Architekti dnes navrhujú zimné záhrady tak, aby ladili s celkovým štýlom domu a záhrady. Môžete si vybrať medzi moderným, minimalistickým dizajnom alebo rustikálnym štýlom, ktorý vytvára príjemnú a útulnú atmosféru. Zimná záhrada sa tak stáva exkluzívnym priestorom, ktorý zvyšuje hodnotu vášho domu a ponúka miesto, kde môžete načerpať nové sily kedykoľvek počas roka.

 

Wellness na terase bytového domu

Oáza pokoja v rušnom meste

Ak žijete v meste a nemáte možnosť vybudovať si wellness zónu v záhrade, nemusíte sa vzdávať svojich snov. Terasa bytového domu môže byť skvelým miestom pre vytvorenie vášho osobného wellnessu. Aj na menšej terase môžete umiestniť kompaktnú vírivku, infrasaunu alebo dokonca swim spa, ktoré vám umožní užívať si vodné radovánky a relaxáciu priamo doma.

Záhradný nábytok, zelené steny a ambientné osvetlenie vám pomôžu vytvoriť oázu pokoja, kde sa môžete odreagovať od ruchu veľkomesta. Práve na terase môžete stráviť večery s priateľmi, alebo si užiť chvíľku len pre seba, s pohárom vína a dobrým jedlom, ktoré si jednoducho necháte doviezť priamo domov. Vytvoríte si tak priestor, ktorý vám umožní spomaliť a vychutnávať si život v rytme, ktorý vám vyhovuje.

obloženie vírivky drevom

 

Exkluzívne riešenia od Wood Garden a Exotic Garden

Prírodná elegancia vo vašej záhrade

Spojenie Wood Garden a Exotic Garden vám ponúka unikátne možnosti, ako vašu záhradu premeniť na miesto, ktoré bude vyzerať ako raj z dovolenky. Exkluzívne dreviny ako palmy, cykasy, olivovníky a ďalšie exotické rastliny prinesú do vašej záhrady atmosféru Stredomoria, Bali alebo Južnej Ameriky.

wellness pod bioklimatickou pergolou

Moderné riešenia prestrešenia a tienenia s inteligentnou funkcionalitou vám zabezpečia, že si svoju oázu pokoja budete môcť užívať za každého počasia. Odborníci z Wood Garden a Exotic Garden vám ponúknu návrhy na mieru, vrátane vizualizácií, aby ste si mohli presne predstaviť, ako bude vaša záhrada vyzerať. Navyše, bezstarostná realizácia na kľúč znamená, že sa nemusíte o nič starať – stačí sa len tešiť na svoju novú záhradu plnú exotických krás.

 

Vytvorenie wellness zóny vo vašej záhrade alebo na terase je viac než len estetický doplnok. Je to miesto, ktoré vám poskytne priestor na relaxáciu, regeneráciu a starostlivosť o vaše zdravie. Či už túžite po vírivke, swim spa, saune alebo exotických rastlinách, vaša záhrada môže byť miestom, kde nájdete svoj vnútorný pokoj a rovnováhu.

NAČERPAJTE INŠPIRÁCIU

NAŠE REALIZÁCIE